Voor-mijn-tuinonderhoudBronzen beelden

 

Gazon onderhoud en advies

Te kort maaien en weinig voeding zorgt ervoor dat de grasmat verzwakt.

Zorg voor een sterke grasmat zonder veel mos en onkruidgroei.

Stel de maaimachine voortaan in op een maaihoogte van min. 4 cm.

Geef drie keer per jaar een bemesting begin maart, eind mei en eind augustus dit doen we met een goede biologische meststof. 

Zo geeft u de grasmat voldoende groeikracht om de concurrentie aan te kunnen met het mos en onkruid. Ook hiervoor geld een gezonde bodem zorgt voor een gezonde grasmat.

Lees op de verpakking hoeveel meststof per m2 nodig is

Maaien doen we regelmatig vanaf nu minimaal 1 x in de 10 dagen.


Begin augustus gaan we (als nodig) een keer verticuteren


Na het verticuteren en verzamelen van mos moeten we zorgen dat de vrijgekomen plaatsen zo snel mogelijk ingenomen wordt door nieuw gras. Een handig middeltje hiervoor is een mengsel van graszaad (liefst behandeld om kieming te bespoedigen) met potgrond universeel . Dit mengsel gebeurd met 1 op 1 verhouding bijvoorbeeld 1liter graszaad mengen met 1 liter potgrond Na het mengen strooien we dit niet alleen op de kale plekken, maar strooi gerust je hele gazon met dit mengsel. Zo introduceer je nieuwe frisse grasplantjes. Na het strooien kan je je gazon rollen. 


(Na inzaaien bij droog weer goed water blijven geven)

 

 

 

Biologische mest of kunstmest het verschil:

Kunstmest

Een kunstmeststof lost snel op in water, hierdoor komen de voedingselementen na korte tijd allemaal vrij. (kans op verbranding) Deze voedingsstoffen komen niet  in de juiste verhoudingen beschikbaar voor de planten. Dit zorgt over het algemeen voor een geforceerde groei. De plant groeit eigenlijk te snel en wordt mede hierdoor sneller vatbaar voor ziektes en plagen. Kunstmest doet niets voor het bodemleven. Het bodemleven gaat dood of zal verdwijnen na veelvuldig gebruik. Het teveel aan kunstmest spoelt uit naar het grondwater. (is daarom slecht voor ons milieu)   

 

Biologische mest doet meer voor uw tuin:

100% biologische mest  zorgt voor het bodemleven. Een rijk bodemleven zorgt voor een goede structuur van de grond met voldoende mineralen voeding en vocht voor de planten. Dit alles zorgt voor gezonde planten met een goede weerstand tegen ziekten en plagen.   Er is weinig kans op verbranding. (is goed voor ons milieu)

Het is dus logisch dat wij altijd kiezen voor biologisch !


Normale Ph waarden zijn:

Zandgronden           Ph        4,5 -6,0

kleigronden en

leemgronden            Ph      6, 7- 7,5

Voor zandgrond (regio Haaglanden) dient de zuurgraad zwak te zijn: tussen 4,5-6.0 omdat de plant anders slecht voedingsstoffen opneemt.
Op kleigrond groeien planten bij een neutrale- tot basische zuurgraad: tussen de 6,7 en 7,5.

De tuintip dat is kalk strooien, als we de nieuwsbrieven geloven moeten. Je kunt het kalken beter helemaal achterwege laten. Want met kalken verander je weinig aan de Ph van je tuin; dat komt omdat de Ph waarde (de zuurgraad) een getal is, waarbij van 6 naar 5, de daadwerkelijke hoeveelheid zuren, toeneemt met een tienvoud. En van 5 naar 4 weer met een tienvoud. 

Dus van 6 naar 4 is eigenlijk niet twee, maar honderd stapjes. Daarom heeft het niet veel zin om kalk te gaan strooien. 

Bij extreme pH-waarden zijn de voedingsstoffen voor de planten niet (meer) opneembaar. De wortels van de plant worden aangetast of de plant raakt zelfs vergiftigd.

Biologische mest, doet meer voor uw tuin.

 

 Uw bedrijfsvermelding op onze site vanaf 12,50 p/m. Neem contact met hovenier op, voor meer info.     

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK